Tietoja

Kuvataiteilija Jukka Salo

Historiaa

Olen syntynyt Karhulassa vuonna 1959.

Taiteesta kiinnostuminen sekä sen tekemisen juuret ovat syvällä. Jo aivan lapsena olin innostunut piirtämään ja maalaamaan. Myös sukujuureni ovat syvällä taiteen tekemisen kentässä, vaikka lapsuudenkodissani ei kovin taiteesta perustettukaan. Molemmat vanhempani olivat kyllä maalareita…rakennusmaalareita, joten ensikosketuksen maalaamiseen sain varmaan jo äidinmaidossa. Suvustamme isän puolelta löytyy useita nimekkäitäkin taiteilijoita. Esimerkiksi Tyko Sallinen ja Marjukka Paunila ovat sukuani. Äidinkin puolelta noita geenejä on tullut, sillä äitini veli on ”Ateneumin käynyt” taiteilija.

Valitettavasti oppikoulussa kuvaamataidon opettaja ei kannustanut nuorta taiteilijanalkua, vaan silloiseen opetustyyliin kuuluen ”omat jutut” karsittiin ja rönsyilevä oppilas nopeasti palautettiin ruotuun. Kaksikymmentäviisi vuotta siinä lähes meni ennen kuin varsinaisesti uudelleen taiteesta ja sen tekemisestä innostuin. Lyhyenä jaksona ennen armeijaa maalasin joitain kymmeniä akvarelleja, jotka valitettavasti ovat ajan saatossa kadonneet. Uudelleen pensselinvarteen tartuin tosissani vuonna 1998. Samalla aloitin taiteen tekemisen opiskelun ensin lukuisilla kursseilla ja tärkeimpänä Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa suoritin kuvataiteen perustutkinnon. Kuva- ja mediataiteilijaksi valmistuin Tuusulassa keväällä 2005.

2002 avautui ensimmäinen oma galleria ”Salon idea” Kotkassa Kapteeninkadulla. Tämän myötä tekemiseni muuttui harrasteesta ammatiksi. Sen jälkeen galleriani on sijainnut Keskuskadulla ja sekä Itäkadulla Kotkassa. Jyväskylään muuton jälkeen Salon idea avasi ovensa Seppälän kankaalla Laukaantien varrella.

Monien vaiheiden kautta työskentelen nykyään Lahdessa, jossa ateljeeni sijaitsee kotini yhteydessä Riihelän kaupunginosassa. Kuvataide on tullut jälleen hyväksi harrasteeksi ja elantoni tulee tietotekniikan parista asiakaspalvelutehtävistä. Kuitenkin edelleen voit tilata/ostaa teoksia entiseen malliin.

Lähtökohta

Oikeastaan aina lähtökohtani on ollut havainto tai kokemus ja sen käyttäminen ja muuntaminen erilaisiksi teoksiksi. Luonto ja eritoten meri on erityinen innoittaja. Lähestymistapani on hyvin naturalistinen, oli sitten kysymyksessä maisema tai muotokuva. Abstrakti ilmaisu ei ole minua varsinaisesti kiehtonut, vaikka niitäkin kyllä maalaan…musiikissa taas abstraktius on minulle tärkeä asia.

Akvarelli on minulle hyvin luonnollinen väline, vaikkakin se välillä tuntuu ylen vaikealta. Muut mediat ovat tulleet mukaan myöhemmin sähköistä kuvankäsittelyä ja videota myöten…öljyväri on viimeksi mukaan otettu väline.

Tekemisen filosofia

Maalaaminen on minulle väline löytää, nähdä ja ymmärtääkin asioita…ehkä pitäisi sanoa elää tuo meidän jokaisen lähellä oleva kauneus. Maalatessa joudun erityisesti katsomaan ja näkemään. Tämän seurauksena olen löytänyt aivan uusia ulottuvuuksia aivan arkisistakin asioista. Mitään luomisen pakottavaa tuskaa en kyllä tunne, vaikka tiedän sellaisia taiteilijoitakin olevan. Taide ja maalaaminen on iloinen asia, josta ammennan energiaa samalla nauttien tekemisestä. Töissäni on sanoma joka ei ole poliittinen eikä rajusti kantaaottava, vaan se on pienten asioiden huomaamista, ympärillämme olevan luonnon kauneuden tajuamista. En siis halua heittää katsojan silmille lokaa. Sanomani muille on yksinkertainen: Nähkää ja kokekaa kauniita asioita, säilyttäkää ja vaalikaa sitä mikä on hyvää. Rumuutta ja pahoja asioita näemme ja kuulemme joka päivä, minä en halua olla enää lisäämässä sitä tähän maailmaan. Jos huomaan teokseni katsojan silmissä iloa tai saan suupielessä hymyn karehtimaan, tuon hyvän olon tai herätän mukavan muiston, niin koen onnistuneeni tehtävässäni.

Esikuvia

Totta kai minulla on esikuvia taiteen saralla…on niitä joiden työt ovat vaikuttaneet minun tekemisiini ja on niitä joiden työt eivät niinkään näy, mutta ovat muuten tärkeitä.

Niitä esikuvia joiden vaikutuksen jälki näkyy teoksissani ainakin ovat seuraavat: William Mallord Turner, Winslow Homer, Trevor Chamberlain, Kaj Stenvall, Minna Immonen, Sauli Pulkkinen, Joadoor, Fritz Jagobsson, Shirley Felts, Jan Kooistra, Dawna Barton, Tapani Kiippa.

Ja niitä jotka vaikuttavat muuten: Tyko Sallinen, Salvador Dali, Pablo Picasso, John Cage, Karlheinz Stockhausen, Isao Tomita, Jean Michel Jarre.

Yksi erityinen alue on kuitenkin vielä mainittava. Aasialainen kulttuuri. Olen ollut kahdesti Kiinassa tutustumassa Kiinalaiseen kuvataiteeseen, sen perinteeseen ja sen tekijöihin. Muutenkin aasialainen kulttuuri ja sen kansat ovat minulle tärkeitä. Kuvataide, musiikki, ruoka, sisustus ja ehkä jopa tavat ovat tulleet tutuksi arjessa täällä suomessa ja siellä kaunana Shenzhenissä.

Aihepiirejä

Skaalani kuvataiteen piirissä on laaja. Pienistä grafiikan vedoksista suuriin seinämaalauksiin, fotorealistisesta maalauksesta täysin abstraktiin ja kukista kaloihin ja oikeastaan kaikkea siltä väliltä. Siis en kammoksu minkään aiheen käsittelyä.

Jätä kommentti